Mówi się, że najcenniejszym skarbem człowieka jest jego zdrowie, musimy więc o nie dbać już od najmłodszych lat. W naszej świetlicy staramy się przypominać dzieciom o zdrowych nawykach żywieniowych wobec tego przeprowadziliśmy cykl zajęć na temat zdrowego odżywiania. W związku z tym nasi uczniowie przeanalizowali piramidę zdrowego odżywiania, z treści której dowiedzieli się jakich produktów powinni unikać w swojej diecie, a jaka żywność wzbogaca zdrowie człowieka i powinna stanowić nieodłączną część naszego menu. Ponadto przypomnieliśmy dzieciom o konieczności mycia owoców i warzyw, a także rąk przed posiłkiem oraz jakie niebezpieczeństwa czyhają na człowieka w sytuacji zaniechania tego nawyku. Następnie uczniowie zapoznali się z wierszem pt. "Witaminowe abecadło", na podstawie, którego pracowali w kilkuosobowych grupach. Podczas pracy uczniowie uczyli się cichej komunikacji i efektywnej współpracy. Zadaniem każdej grupy było dokonanie charakterystyki konkretnej witaminy i wskazanie miejsca jej występowania. Podczas tego ćwiczenia uczniowie nauczyli się tworzyć notatki za pomocą skrótów myślowych oraz piktogramów. W ramach utrwalenia zdrowych nawyków żywieniowych uczniowie stworzyli plakat pt. "Wiem, co jem", w którym wskazali w jakie produkty powinna być bogata nasza dieta, a jakich składników powinni unikać i ograniczać.
Ponadto dzieci przygotowywały smaczne i zdrowe musy owocowe oraz soki warzywne, które cieszyły się dużym zainteresowaniem. Ulubione owoce zmiksowane przez uczniów i przekładane mini naleśniczkami były wyśmienite! Kolejnego dnia dzieci przygotowywały zdrową czekoladę z awokado, kakao i odrobiną miodu. Palce lizać! A zatem było smacznie, kolorowo, a przede wszystkim zdrowo. Aktywność dzieci podczas prac kulinarnych dodatkowo wpłynęła pozytywnie na ich apetyt.
Ponadto dzieci przygotowywały smaczne i zdrowe musy owocowe oraz soki warzywne, które cieszyły się dużym zainteresowaniem. Ulubione owoce zmiksowane przez uczniów i przekładane mini naleśniczkami były wyśmienite! Kolejnego dnia dzieci przygotowywały zdrową czekoladę z awokado, kakao i odrobiną miodu. Palce lizać! A zatem było smacznie, kolorowo, a przede wszystkim zdrowo. Aktywność dzieci podczas prac kulinarnych dodatkowo wpłynęła pozytywnie na ich apetyt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz