środa, 8 kwietnia 2020

Witajcie w kuchni Błękitnej Planety!

Święta tuż, tuż!
Do świątecznego śniadania pozostały
 już tylko cztery dni.


Ależ cudnie pachnie! Czujecie ten zapach?
Polska Wielkanoc jest piękna i rodzinna, 
a każdy świąteczny obyczaj ma swoją moc.
            Na stole królują jajka – symbol rodzącego się życia.

Czy podobają Wam się jajka w odmiennej szacie?
Przygotowanie jest niezwykle proste, a cieszy oko!
Święta są dobrą okazją do podejmowania 
kulinarnych wyzwań.



Na stole Wielkanocnym nie powinno 
zabraknąć mazurka!
 Czy wiecie, że...?
 W Polsce mazurek jest wypiekany od siedemnastego wieku.
 Dawniej był nagrodą dla tych,
 którzy w okresie postu nie spożywali potraw mięsnych deserów. 

                   
A to prawdziwa niespodzianka! 
Nie zapomnijcie o tym, że 12 kwietnia 
obchodzony jest Światowy Dzień Czekolady.
Czekolada… czy ktoś jej nie lubi?
Możliwe, że uwielbiamy ją wszyscy!


A teraz czas na słodką zabawę taneczną!

Mamy dla Was zdrowy i pyszny przepis na czekoladę. 
To pychotka, palce lizać!
Przygotujcie: 
- 2 owoce awokado (obierzcie i zblendujcie)
- 3,4 łyżki kakao
- łyżkę miodu
Wszystko razem zblendujcie na gładką masę.

 A teraz czas na mazurka...
Przygotujcie wafle tortowe. 
Z wafli nożyczkami wytnijcie np.duże kształty jajek lub zajączków
(w zakładce "do wydruku" znajdziecie szablony). 
Posmarujcie przygotowane wafle czekoladą z naszego przepisu.
 Wafle układajcie warstwami jeden na drugim. 
Pamiętajcie, aby kolejne wafle przesmarować czekoladą i gotowe!

Tak przygotowane mazurki dekorujemy ulubionymi dodatkami:
  orzechami, migdałami, suszonymi owocami... 
Włóżcie mazurka na 1 – 2 godziny do lodówki.
Smacznego!

Pobawcie się również podczas dekorowania 
świątecznego stołu:


Czekamy na zdjęcia Waszych potraw i ozdób świątecznych:
swietlicasp319@gmail.com


Życzą wychowawcy świetlicy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Witamy! W ostatnich dniach świetlica szkolna zorganizowała akcję propagującą czytelnictwo pod hasłem „Czytanie łączy pokolenia”. Inicjatyw...